ישנם משפחות ו/או יחידים אשר נמצאים במצוקה ומתקשים לתפקד היטב בחיי היום יום בביתם. משרד הרווחה מפעיל תוכנית סיוע – סומכת רווחה אשר באה לסייע לאותם משפחות או יחידים הנמצאים במצוקה קשה, באופן זמני או קבוע.
מהם שירותי הסמך?
שירותי הסמך מהווים השלמה להתערבות המקצועית של העובד הסוציאלי אשר מטפל כבר במשפחה. למעשה מדובר במשפחות / יחידים אשר מטופלים במסגרת מחלקת הרווחה בעירם וכחלק מהטיפול הכולל שנקבע עבורם יכול להיקבע גם טיפול של סומכת רווחה.
הטיפול של סומכת הרווחה בא לענות על אחת משלוש המטרות הבאות:
- שיפור או שינוי – מטרת ההתערבות הזו היא לשפר או לשנות תפקוד כדי להגיע לעצמאות חלקית או מלאה.
- שימור – מטרתה לשמור על תפקודו של המטופל, כדי שתפקודו לא יורע.
- מניעה- מטרתה למנוע התדרדרות בתפקוד או במצבו של המטופל.
מי זכאי לקבל שירותי סמך?
אנשים עם מוגבלות, זקנים, ילדים על הרצף האוטיסטי, ילדים עם מוגבלות ו/או נכות, משפחות אשר העובד הסוציאלי חושב שהן זקוקות לסיוע.
ישנם תנאים מקדמיים כדי לקבל את שירותה של סומכת רווחה:
- המשפחה נזקקת לטיפול אינטנסיבי או מעקב
- הוכחה נזקקות לשירות
- עמידה בכללי הזכאות לפי סוג הטיפול
- נקבעה עדיפות למתן השירות
- המשפחה איננה מקבלת שירות דומה או זהה מגורם אחר, למעט במקרים חריגים
סומכת הרווחה מגיעה למשפחה באמצעות ארגון או ספק שירות בתיאום עם העובד הסוציאלי שמטפל במשפחה.
סוגי טיפול
- סומכת למשפחה – תפקידה להדריך ולסייע בכל הקשור להתמודדות בחיי היום-יום, חינוך הילדים וגידולם, ניהול משק הבית, הדרכה ושימוש בתקציב המשפחה, תזונה נכונה, עידוד לקשרים עם שירותים בקהילה וקשרים חברתיים, לרבות עידוד קשר עם בית הספר.
- מטפלת בית – במקרה של העדרות הורה אחד לזמן מוגבל עקב הסיבות:
- אשפוז
- אשפוז של בן משפחה כשחובה על ההורה להיות איתו בבית החולים
- חוסר תפקוד הורה עקב חזרה והחלמה מאשפוז
- שמירת היריון
- שיתוק זמני עקב פציעה
- חוסר תפקוד זמני של הורה עקב פטירתו של ההורה האחר.
המטפלת תסייע למשפחה באחד או יותר מהתחומים הבאים: סדר וארגון הבית, ניקיון, הכנת ארוחות, קניות שוטפות, רחצה של ילדים צעירים, הבאה והחזרה ממסגרות החינוך, קבלת ילדים בוגרים ממסגרות חינוכיות ועוד.
- מטפלת אישית – מסייעת לזקן או לאדם עם מוגבלות (שכלית או פיזית) בביתו ובקהילה. המטפלת מסייעת בתחומים הבאים: לבוש, אכילה, טיפול בהפרשות, רחצה, ניידות בתוך הבית, בישול ארוחות סדירות ומזינות, ליווי לבדיקות רפואיות, סיוע בלקיחת תרופות ואחסונן, עידוד להשתתפות במסגרות שונות ועוד.
- עזרה בניהול משק בית – סיוע לזקן, לחולה, או למשפחה בתוך הבית בתחומים: ניקיון, בישול קל, גיהוץ וכביסה
- מטפל לטיפול כוללני – שילוב של טיפול אישי ועזרה בניהול משק הבית.
- סייעת לשילוב ילדים עם מוגבלות במעונות יום ובמשפחתונים רגילים – סיוע לילדים בגילאי 0-4 עם מוגבלות מולדת או נרכשת, פיזית, חושית או שכלית אשר מצבם מאפשר שילוב במסגרות רגילות תוך קבלת עזרה אישית.
- מסייע שיקומי – סיוע לאדם בוגר מוגבלות (שכלית או פיזית) בתוך ביתו, באחד או יותר מהתחומים: התמודדות בחיי היום-יום, ניהול משק בית, השתלבות בקהילה ובחיי עבודה, במיצוי זכויות ובקשר עם מוסדות בקהילה.
- סיוע בעזרת משחקים – סיוע למשפחות בסיכון עם ילדים עד גיל 6, בקהילות בהן אין שירותי חינוך בסיסיים לגיל הרך וכדי למנוע את העברתם של הילדים למסגרות החינוך המיוחד. מוענקים הדרכה וסיוע בתחומים: שימוש במשחקים לשיפור קשר הורה-ילד, שיפור מיומנויות הוריות, עידוד לחיזוק התקשורת עם הילד והבהרת חשיבותה.
- מטפח אישי לילד – סיוע לילדים בגילאי 6-18 אשר מתקשים בתחום האישי, חברתי או לימודי, הבאים ממשפחות בהן תפקוד ההורים לקוי. הסיוע שניתן הוא בחיזוק הדימוי העצמי, הכוונה לסביבה חברתית חיובית, עידוד ליצירת קשר עם ילדים בני אותו הגיל, העשרת עולמו של הילד.
מיהו הסומך?
סומכת הרווחה מגיעה לרוב מהקהילה ואין לה בהכרח הכשרה רשמית בעבודה סוציאלית או במקצועות קרובים. הסומכת מקבל הכשרה בסיסית אשר מסייעת לה למלא את תפקידה וגם הדרכה קבועה מהעובד הסוציאלי אשר מטפל במשפחה ומהארגון ממנו הסומכת מגיעה. בד”כ הסומכת תהיה דומה למשפחה או ליחיד בו היא מטפלת בהיבט של אורח חיים, תרבות, ערכים וכו’.
כיצד מקבלים את השירות?
כדי לבדוק זכאות לאחד מהשירותים שלעיל יש לפנות למחלקה לשירותים חברתיים בעיר מגוריכם. במידה והנכם מטופלים כבר על ידי המחלקה תוכלו לבדוק ישירות מולם.