איזה טיפול לדמנציה יש?

במאמר הקודם דנו בסימנים לדמנציה ומה הדבר הראשון שצריך לעשות כשמזהים את הסימנים – אבחון. במאמר זה נדון מה בטיפול הקיים לדמנציה. לצערנו לא נמצאה עדיין תרופה שממגרת את המחלה הזו, אבל יש תרופות שמעכבות את התפתחות או התדרדרות המחלה ויש עוד מס’ דברים שאפשר לעשות על מנת לעכב את ההתדרדרות ובהמשך דברים שניתן לעשות על מנת להגן על החולה.

מה הטיפול לדמנציה?

אמרנו שדמנציה היא מחלה חשוכת מרפא ושיש תרופות שיכולות לעכב את ההתפתחות או ההתדרדרות של המחלה ולשמר את התפקוד לזמן מה. תרופות לבד זה לא מספיק ויש חשיבות רבה לפעילות המטופל:

  • חשוב שהמטופל ישמור על גישה חיובית.
  • שימשיך בשגרת היום-יום שלו.
  • שגרת היום-יום צריכה לכלול פעילות גופנית ומנטלית. ואם עד האבחון המטופל לא שילב אלמנטים אלה בחייו, כדאי שהוא יתחיל.
  • השתתפות בפעילויות שעושות טוב למטופל – לעסוק בתחביבים, לקרוא, לבלות עם בני המשפחה, לטייל.

ככל שהמחלה מתקדמת והתפקוד מתדרדר יש לקחת אחריות גדולה יותר על חייו של החולה הדמנטי ולהגן עליו.

.

תמונה של אדם קשיש עם סימני שאלה מעליו - כסמל לדמנציה

כיצד מסייעים לחולה הדמנטי?

כאשר מקבלים אבחנה שיש דמנציה ורואים קשיים בתפקוד היום-יומי של המטופל, כדאי להכין רשימה של כל הזכויות שמגיעות לחולים במצב הזה ושכדאי לבדוק זכאות. כדאי גם להכין רשימה נוספת של כל הדברים שכדאי לעשות ויכולים לשפר את חייו של החולה. להלן רשימה שיכולה לסייע לכם:

  1. בדיקת הזכויות לפי חוק סיעוד ביטוח לאומי – אפשר לפנות לחברת סיעוד להתייעצות וסיוע.
  2. בדיקת ביטוחי סיעוד פרטיים או משלימים – הרבה אנשים מבוטחים בקופות החולים בביטוח סיעודי או שהם מחזיקים בביטוח סיעודי בפרטי. כדאי לשוחח עם סוכן הביטוח שלכם.
  3. כדאי לקבוע פגישה עם העובדת הסוציאלית של קופת החולים ולשמוע ממנה על האפשרויות השונות לסיוע.
  4. כדאי לפנות למחלקת הרווחה בעירייה, לעיתים יש להם תוכניות מקומיות שבאות לסייע לקשישים.
  5. להתחיל לקרוא חומר על המחלה, על האפשרויות לסייע ועוד. כדאי להיכנס לקבוצות בפייסבוק ולהשתתף בכנסים וכנסי זום בנושא. ככל שיהיה לכם יותר מידע, כך תוכלו לסייע להוריכם.
  6. מומלץ לבדוק אילו פעילויות יש במרכזי יום לקשיש בעיר המגורים. פעילות במרכזי היום תספק למטופל תעסוקה, השגחה, עניין וחברה. אפשר למצוא מידע נוסף על מרכזי היום באתר האינטרנט של משרד הרווחה.
  7. עבור בני המשפחה מומלץ לפנות לקבוצת תמיכה המיועדת לבני משפחה המטפלים בהורים עם דמנציה. רשימת קבוצות תמיכה ניתן למצוא באתר עמותת עמד”א.
  8. לפנות למשרד התחבורה לבדוק הוצאת תו נכה עבור הקשיש הדמנטי. תו נכה ניתן לאדם הזקוק לרכב כדי להתנייד, בשל בעיות רפואיות. כאשר הקשיש הדמנטי מתקשה בהליכה, יש מקום לפעול להוצאת תו נכה. שימו לב שיש לדאוג למסמכים רפואיים עדכניים.
  9. לבדוק הזכאות לתעודת נכה עם פטור מתור – מומלץ להתייעץ עם אנשים שמכירים את התחום הזה.
  10. לבדוק את התאמת הבית למצב החדש לרבות: לשמור על מעברים פנויים, לא לפרוס שטיחים קטנים שניתן להיתקל בקצוות שלהם, לבדוק שהריצוף תקין, לשקול להוסיף מאחזי יד במעברים, לרכוש תאורת חירום שתידלק אוטומטית במקרה של הפסקת חשמל, לדאוג לדלת כניסה בטיחותית ותקינה, כדאי לשקול להוסיף לחצני מצוקה בבית, לדאוג שהכיסאות יציבים, לאחסן את הכלים השימושיים במטבח בארון בגובה נוח ולא גבוה, להוסיף מאחזי יד בחדרי השירותים והמקלחת ועוד. מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע המבינים בתחום של התאמת הבית.
  11. חשוב לעקוב אחר התפתחות המחלה אצל המטופל ולשים לב לרמת התפקוד שלו. באיזשהו שלב יהיה כדאי להתחיל בתהליך של אישור העסקת עובד זר ומציאת עובד. לשם כך יש לפנות לתאגיד עובדים זרים. אפשר להסתייע בחברה המספקת שירותים סיעודיים.

 

לסיכום שני המאמרים בנושא דמנציה, המאמר על הסימנים לדמנציה והמאמר הזה, חשוב שנשים לב להתנהגות של הורינו ככל שהם באים בימים ונהיה ערים לזהות שינוי בהתנהגות ואולי סימנים לדמנציה. במקרה שזיהינו סימנים אלה יש לפנות לאבחון ראוי ומקיף ולאחר מכן לבצע את ההתאמות הנדרשות באורח החיים והסביבה וגם לפעול למצות את הזכויות שמגיעות להם.

 

* מאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או לכל ייעוץ מסוג שהוא, והכתוב בחוק הוא המחייב. אין המאמר בא לומר ו/או להמליץ כיצד לפעול, כל אחד רשאי לפעול על פי הבנתו וצו מצפונו.